weerflitsen
+

Almelo @21-04-2023 21:54u
13°C, onweer

Eckart @24-03-2023 13:12u
12°C, motregen

Sneek @25-12-2022 12:28u
9°C, geheel bewolkt

waarschuwingen

green
Er zijn geen waarschuwingen

Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.

contact

Schroom niet: voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u het contactformulier gebruiken.





nieuws

Klimaatstreepjescode

Geplaatst op 30-06-2018 door Wietse-0803

Visualisatie van data is een krachtige manier om informatie over te brengen. 'Warming stripes', een klimaatstreepjescode, laat zowel de jaar-op-jaar variaties als de opwarming van het klimaat goed zien.

Ieder verticaal streepje in onderstaand figuur staat voor één jaar, van het begin van de metingen tot nu. De kleur van het streepje geeft de gemiddelde temperatuur van dat jaar aan: blauw voor relatief koele jaren, rood voor relatief warme jaren. Sinds het begin van de metingen in 1901 varieerde de jaargemiddelde temperatuur in De Bilt van 7,8 graden Celsius (1963) tot 11,7 graden Celsius (2014).

Jaar-op-jaar variaties van temperatuur, ook zichtbaar in jaargemiddelden, zorgen voor een abstract streepjescode-effect. Klimaatverandering en de daarbij horende oplopende temperatuurtrend is ook goed zichtbaar: aan het eind van de meetreeks, rechts in de grafiek, zijn de kleuren veel warmer.

Deze manier om klimaatdata weer te geven en de naam 'warming stripes' zijn bedacht door klimaatwetenschapper Ed Hawkins om de langjarige trend van temperaturen onder de aandacht te brengen. Op zijn weblog, het Climate Lab Book, publiceerde hij de warming stripes voor de mondiaal gemiddelde temperatuur en enkele andere locaties. De artistieke figuren vallen in de smaak.Zo zijn er inmiddels stropdassen, sieraden en mokken beschikbaar met deze krachtige klimaatvisualisatie.

Klimaatstreepjescode

Ieder verticaal streepje staat voor één jaar, van het begin van de metingen in 1901 tot nu. De kleur van het streepje geeft de gemiddelde temperatuur van dat jaar aan: blauw voor relatief koele jaren, rood voor relatief warme jaren.

KNMI-klimaatbericht door Karin van der Wiel, bron

Tags: klimaatstreepjescode opwarming

Hoe ontstaat natuurijs?

Geplaatst op 23-02-2018 door Wietse-0803

Wanneer het in de winter vriest en je maakt een wandeling, is de kans groot dat je in de sloot of een ondergelopen stuk akkerland soms ijs met open structuren ziet. Witachtig ijs met soms bladachtige structuren, rechte lijnen, golvende lijnen en gaten waardoor je nog water ziet. Duidelijk geen ijs om op te schaatsen, maar ware kunstwerken. Maar waarom bevriest het water niet egaal?

Tags:

Android app in ontwikkeling

Geplaatst op 19-01-2018 door Wietse-0803

Naast de Windows app is er nu ook een Android app op komst. De app zal naar verwachting in februari 2018 verschijnen in de Google Play Store, eerst in de vorm van een bètaversie. We kijken er naar uit nog meer gebruikers te kunnen informeren over buien, onweer of beter verwoord elk weertype op uw locatie.

Indien u nog suggesties of opmerkingen heeft, laat het gerust weten in een reactie onder dit artikel of via het contactformulier.

Hieronder enkele screenshots van de nieuwe app:

Tags: regenthetin android app

Regent het in uw plaatsnaam?

Geplaatst op 06-10-2014 door Wietse-0803

De domeinnaam regenthet.in geeft vanaf heden direct het antwoord op de vraag van de gebruiker ("regent het in Amsterdam?"). U verkrijgt de neerslagverwachting, het actuele en verwachte weer door uw plaatsnaam achter de domeinnaam in te vullen. Vervolgens zal de opgegeven locatie automatisch worden opgeslagen voor een volgend bezoek. Hetgeen ziet er als volgt uit:

voorbeeld
www.regenthet.in/amsterdam www.regenthet.in/bergenopzoom www.regenthet.in/almelo
U kunt natuurlijk ook altijd nog uw locatie handmatig instellen op de startpagina.
Tags:

Code geel, oranje en rood: hoe zit het?

Geplaatst op 16-08-2014 door Wietse-0803

Het KNMI is bij wet belast met het uitgeven van weerwaarschuwingen. Omdat het hier gaat om een officiële weerwaarschuwing, nemen wij die over bij onze weerwaarschuwingen. Je leest er dus altijd de meest actuele waarschuwingen voor gevaarlijk weer.

Waarschuwingsregio's en weerfenomenen

Tot begin 2010 werd een weeralarm landelijk afgekondigd. Dat gebeurt niet meer. Er zijn een aantal regio's waarvoor waarschuwingen worden afgekondigd, te weten:

  • De 12 provincies;
  • De IJsselmeergebieden;
  • De Waddeneilanden;
  • De Waddenzee.

Daarnaast wordt ook voor een aantal kustdistricten (dus voor zwaar weer op zee) gewaarschuwd. Er wordt gewaarschuwd voor gladheid, winterse neerslag, onweer, regen, temperatuur, wind- en waterhozen, windstoten en slecht zicht.

Wanneer wordt code geel afgekondigd?

Code geel is een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Het is voor het KNMI de lichtste waarschuwingscategorie die mogelijk is. Het komt regelmatig voor dat het weerinstituut deze waarschuwingscode afkondigt. Als de volgende criteria worden gehaald of dat het weerinstituut met 60% zekerheid kan stellen dat het weerfenomeen zich binnen 48 uur voordoet, wordt code geel uitgegeven:

  • Gladheid: bij op- of aanvriezing of bevriezing van natte weggedeelten en/of sneeuwresten;
  • Winterse neerslag: een sneeuwtempo van minimaal 0 en maximaal 3 centimeter per uur;
  • Onweer: minimaal één bliksemflits in 5 minuten, al dan niet met hagel;
  • Regen: hinder voor het wegverkeer, of meer dan 30 mm regen per uur;
  • Temperatuur: een extreem hoge temperatuur (na consultatie RIVM);
  • Wind- en waterhozen: bij waarneming van een wind- of waterhoos
  • Windstoten: windstoten van 75 kilometer per uur of waarder;
  • Zicht: bij zicht minder of gelijk aan 200 meter.

In het geval van zicht volgen nieuwe waarschuwingen bij een zicht minder dan 50 en opnieuw een hernieuwde waarschuwing bij 10 meter. Zo is te zien dat bij sommige weerfenomenen het instituut vrij snel een waarschuwing uitgeeft. Bij onweer bijvoorbeeld horen we vaak dat er wel weer niets zal gebeuren. Er wordt juist gewaarschuwd omdat er kans op onweer is binnen een regio, vaak een provincie. Het betekent dus niet dat er zware onweersbuien zullen ontstaan!

Wanneer geldt code oranje?

Code oranje is een waarschuwing voor Extreem Weer. Het is de op één na hoogste waarschuwing die voor een bepaald weerfenomeen kan worden uitgegeven. Ook hier zijn voor sommige weerfenomenen - maar niet alle - criteria opgesteld die moeten worden gehaald voor een dergelijke waarschuwing kan worden afgekondigd. Bovendien moet het KNMI zeker zijn dat binnen een gebied van minimaal 50 bij 50 kilometer de kans groter is dan 60% dat binnen 24 uur één van de volgende weerfenomenen optreedt:

  • Gladheid: grootschalige gladheid door ijzel of ijsregen;
  • Winterse neerslag: een sneeuwtempo van meer dan 3 centimeter per uur of meer dan 10 centimeter per 6 uur;
  • Winterse neerslag: als er kans is op sneeuwval of driftsneeuw met windsnelheden van meer dan 40 kilometer per uur;
  • Onweer: meer dan 500 ontladingen per 5 minuten, al dan niet met hagel;
  • Regen: meer dan 75 millimeter regen per 24 uur;
  • Windstoten: meer dan 100 kilometer per uur;
  • Windstoten: deze geldt alleen in de kuststrook tijdens de winterperiode - meer dan 120 kilometer per uur.

Voor de daadwerkelijke uitgifte moet het KNMI eerst alle relevante commerciële weerbedrijven consulteren. Het zal je duidelijk zijn dat op het moment dat het KNMI code oranje afkondigt, er meer aan de hand is dan een licht weerfenomeen. In de gebieden waar de waarschuwing voor wordt afgekondigd kan het tot overlast komen door de waargenomen of verwachte weerfenomenen.

Wanneer is code rood van kracht?

Code rood staat ook wel bekend als weeralarm. Het is het hoogste waarschuwingsniveau dat het KNMI kan afkondigen. Het werkt met dezelfde criteria voor code oranje, maar dan moet het KNMI zeker zijn dat binnen 12 uur de kans groter is dan 90% dat het weerfenomeen optreedt. Het KNMI moet hiervoor contact opnemen met weergerelateerde bedrijven, maar ook met bedrijven die de Nederlandse verkeersveiligheid in de gaten houden.

Code rood komt dus niet heel vaak voor. Bovendien zal de regio waarvoor het weeralarm zal worden afgekondigd kleiner zijn dan waarvoor over het algemeen code geel wordt afgekondigd. Zo werd op maandag 9 juni 2014 code rood afgekondigd voor Limburg, waar zware regen- en onweersbuien op weg waren naar Pinkpop.

Om alles nog even kort samen te vatten is hier het uitgifteproces van het KNMI nog een keer samengevat te zien:

Flowchart
Tags: regenthetin regent het in waarschuwingen knmi code geel oranje rood