weerflitsen
+

Almelo @19-04-2018 18:12u
28°C, licht bewolkt

Oud-Heverlee (Belgie) @14-04-2018 10:18u
1°C, onbewolkt

Deventer @20-03-2018 10:19u
5°C, onbewolkt

waarschuwingen

green
Er zijn geen waarschuwingen

Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.

contact

Schroom niet: voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u het contactformulier gebruiken.

nieuws

Hoe ontstaat natuurijs?

Geplaatst op 23 Februari 2018, door Wietse-0803

Wanneer het in de winter vriest en je maakt een wandeling, is de kans groot dat je in de sloot of een ondergelopen stuk akkerland soms ijs met open structuren ziet. Witachtig ijs met soms bladachtige structuren, rechte lijnen, golvende lijnen en gaten waardoor je nog water ziet. Duidelijk geen ijs om op te schaatsen, maar ware kunstwerken. Maar waarom bevriest het water niet egaal?


Hoe ontstaat ijs?

De vorming van het ijs heeft te maken met verschillende factoren. Dat het vriezend weer moet zijn, is logisch maar daarnaast heeft het onder ander ook te maken met: - de temperatuur van het water en van de lucht;
- de wind;
- de stroming van het water;
- de diepte van het water;
- de luchtvochtigheid;
- de neerslag.

Temperatuur

Water heeft een stofje of vuiltje nodig om ijs te maken. Hoe harder het vriest, des te sneller het water een temperatuur van nul graden en nul graden beneden nul kan aannemen. Water koelt af wanneer het vriest en het eerst bovenaan, het oppervlak. Koud water is zwaarder en zakt omlaag. Heeft het eenmaal de temperatuur van 4 graden bereikt, dan wordt het water weer lichter en gaat omhoog. Aan de oevers zal het eerst ijs gevormd worden omdat het water daar sterker afkoelt dan in het midden. Het water verliest de warmte door koude lucht en door uitstraling van warmte naar het heelal. Wanneer het bewolkt is wordt een deel van de warmte-uitstraling teruggekaatst en bij zonnig en helder weer is dit niet het geval en raakt water of ijs dus het snelst de warmte kwijt. Wanneer er een dun laagje ijs is gevormd, groeit het ijs aan de onderkant aan. Bij bevriezing vrijkomende warmte van water moet door het ijs worden afgevoerd (stollingswarmte), vandaar hoe dikker het ijs, hoe trager het ijs aangroeit.

De windsterkte en windsnelheid

Wanneer de wind in de lengterichting van een sloot staat, blijft de sloot vrij van ijs, terwijl dwarssloten al bedekt kunnen zijn met ijs. Ook de windsnelheid speelt mee. De warmte die vrijkomt bij de bevriezing van de vloeibare vorm in de vaste vorm, wordt door de wind sneller afgevoerd en bevorderd het proces. Een hoge windsnelheid echter vertraagd het bevriezingsproces omdat het warmere bodemwater omhoog gestuwd wordt.

Stroming

Bewegend water bevriest langzamer dan stilstaand water. Stroming in het water zorgt voor een hogere temperatuur op de bodem omdat het water aan de oppervlakte kouder is, daardoor zwaarder is en naar beneden zakt. Vervolgens wordt het weer gemengd met warmer water. Daar komt nog wrijvingswarmte bij (bewegende objecten zorgen voor wrijvingswarmte die het ijs plaatselijk even doet smelten) waardoor het water warmer blijft. Stilstaand water komt eerder bij het vriespunt. In Nederland wordt de waterstand door bemaling op peil gehouden. Het water zal dan blijven stromen onder het ijs en kan een flink verschil in dikte geven, zonder dat we het zien.

Waterdiepte

Wanneer het water diep is, duurt het langer voordat het is afgekoeld door de menging van de lagen water. De bovenste laag water koelt af tot 0 graden of minder en bevriest. Het diepere water is warmer en heeft meer tijd nodig om zich te mengen. Het water op de bodem blijft 4 graden en aan het oppervlak bevriest het. Ondergelopen weilanden, ijsbanen en ondiepe sloten, bevriezen daarom eerder dan grote meren.

Vochtigheidsgehalte

De relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt ten opzichte van wat er aan waterdamp in zou kunnen. Hoe minder vocht in de atmosfeer, hoe makkelijker vocht (vloeibaar of vast) verdampt. Een lage luchtvochtigheid (droge lucht) geeft dus een snellere ijsgroei. Bij een windje nog sneller omdat de lucht dan sneller wordt aangevoerd en de verdamping dan groter is. Onder die omstandigheden zal het ijs ook bij een luchttemperatuur van iets boven het vriespunt aangroeien. Is de luchtvochtigheid hoog, dus vochtig dan zal bij temperaturen boven nul, water op het ijs komen te staan.

Neerslag

Wanneer het vriest, valt neerslag vaak in de vorm van sneeuw. Als er al ijs is dan is sneeuw op het ijs een factor die de ijsgroei tegenwerkt. Een sneeuwlaag op het ijs isoleert en het ijs groeit minder snel aan.

Bron: InfoNu

Geplaatst op 19 Januari 2018, door Wietse-0803

Naast de Windows app is er nu ook een Android app op komst. De app zal naar verwachting in februari 2018 verschijnen in de Google Play Store, eerst in de vorm van een bètaversie. We kijken er naar uit nog meer gebruikers te kunnen informeren over buien, onweer of beter verwoord elk weertype op uw locatie.

Indien u nog suggesties of opmerkingen heeft, laat het gerust weten in een reactie onder dit artikel of via het contactformulier.

Hieronder enkele screenshots van de nieuwe app:

Geplaatst op 29 November 2016, door Wietse-0803

Een vroeg maar scherp wintertje. We noemden het zelfs een flitswintertje. Vanaf morgen is het tijdelijk zachter. Maar in december volgt meer winterkou…

ECMWF pluim december 2016

Maandverwachting december 2016

Matige vorst in november. Het is veel vaker voor gekomen maar in deze nog jonge eeuw hebben we zulke lage temperaturen niet eerder gezien in november. Koudste plek was Eelde waar het kwik vanochtend op -8,5 graden uitkwam. Vlak boven de grond was Twente de koudste plek met een 10 cm temperatuur van -12.2 graden. Niet vreemd dat ondiepe plassen vanochtend al met een mooi laagje ijs bedekt waren. Sterker nog, op een bedrijfsterrein in Terwolde had men een parkeerplaats ondergespoten. Daar kon vanochtend ‘geschaatst’ worden op kersvers ijs van 1 nacht oud.

Handige vuistregel
Het koude weer hebben we te danken aan een sterk hogedrukgebied boven onze omgeving. De lucht die de afgelopen 24 uur ons land binnenkwam, was afkomstig uit het noorden van Scandinavië. En kwam afgelopen nacht onder een kraakheldere sterrenlucht volledig tot stilstand. Het zijn de perfecte omstandigheden voor een maximale afkoeling. Gisterenavond dook het kwik overal al snel onder nul en was al duidelijk dat het een hele koude nacht ging worden. Het was zelfs al eerder duidelijk. Er is een prachtige vuistregel waar we in de weerkamer nog altijd gebruik maken. Ondanks alle hypermoderne rekenmodellen die ook temperatuurberekeningen maken. Het is de methode van McKenzie, genoemd naar de onderzoeker die de methode op basis van enorme reeksen van waarnemingen in Engeland had opgesteld.

McKenzie
Met de methode van McKenzie kan de minimumtemperatuur geschat worden op basis van waarnemingen overdag. Het idee erachter is, dat lucht met bepaalde eigenschappen (temperatuur en vochtigheid) onder ideale omstandigheden tot een bepaalde waarde kan afkoelen. De methode maakt gebruik van de maximumtemperatuur overdag en de dauwpunt temperatuur die tijdens het bereiken van de maximumtemperatuur wordt gemeten.

Perfecte verwachting
Gisterenmiddag kwam de maximumtemperatuur uit op 4 graden. Het dauwpunt lag rond de -3 graden. De regel van McKenzie is nu, dat het gemiddelde van maximumtemperatuur en dauwpunt het startpunt is. Dat gemiddelde was gisteren 0,5 graden. Vervolgens wordt de minimumtemperatuur berekend door er een getal van af te trekken. Dit getal is afhankelijk van hoeveelheid bewolking en wind. Bij perfecte omstandigheden (kraakhelder en geen wind) mag er 8 of 9 graden afgetrokken worden. En kom je dus uit op een minimumtemperatuur van -7,5 tot -8,5 graden. Het zijn vrijwel perfect de temperaturen die bereikt zijn! Overigens, als er een vers pak sneeuw ligt geldt de McKenzie methode niet. Of anders gezegd, dan moet er een beduidend groter getal vanaf getrokken worden. De regel werkt ook niet, als de luchtsoort zelf verandert tussen het begin van de middag en de erop volgende nacht. Dat is typisch het geval als er fronten in het spel zijn.

Westenwind
Vanavond koelt het in eerste instantie razend snel af. Op basis van McKenzie zou het komende nacht weer 8 graden kunnen gaan vriezen. Maar nu moeten we voorzichtig zijn. Er steekt geleidelijk een westelijke wind op waarmee minder koude en minder droge lucht kan binnenstromen. Voor het noorden gaat de regel zeker niet op. In het zuiden kan het nog redelijk werken. Daar is het tot na middernacht nog helder en windstil. In het zuiden houden we dan ook nog rekening met minima tot rond -8 graden. In het noorden stijgt het kwik gedurende de nacht tot boven nul en gaat het dus dooien.

Opnieuw stralingskou
De westelijke stroming krijgt vanaf morgen meer ruimte. Er volgen een paar vrij zachte en overwegend bewolkte herfstdagen. Donderdag wordt het zelfs weer 10 graden. Komend weekend arriveert het volgende hogedrukgebied. Indien het voldoende opklaart, kan het in de loop van het weekend opnieuw gaan vriezen. Maar niet met een overtuigende oostenwind. Het is typisch stralingskou waarmee we dan mogelijk opnieuw mee te maken krijgen.

Koude oostenwind
Nu een grote sprong in de tijd. Dat hebben we hier al vaker gedaan. Echt interessant voor winterliefhebbers zijn de ontwikkelingen rond het midden van de maand december. Het signaal voor hogedruk boven Scandinavië wordt in feite alleen maar sterker in de berekeningen van het ECMWF model. Een scenario met een koude oostenwind en vorst van betekenis kan ons dan zo maar ten deel vallen. In feite zijn dergelijke sterke en aanhoudende signalen op een termijn van 3 tot 4 weken vooruit tamelijk zeldzaam.

Poolwervel verplaatst
Het is goed mogelijk dat de merkwaardige patronen rond de Noordpool een (deel van de ) verklaring in zich bergen. Zo zien we op grote hoogte (in de stratosfeer) dat de poolwervel dit jaar maar niet goed uit de verf wil komen boven de (nog altijd te warme) Noordpool. De koude poolwervel is verschoven naar de kant van Siberië. Tegelijkertijd zien we een soort van warme uitstulping richting Canada. Die situatie houdt stand tot na het weekend. In de loop van volgende week verschuift de wervel zich mogelijk wel naar Canada maar ook dan lijkt een mooie normale, ronde poolwervel niet van de grond te komen. En blijft de voorkeur voor geblokkeerde stromingspatronen aanwezig.

Serieuze winterkou?
Dit hardnekkige patroon belemmert de vorming van diepe oceaandepressie op de route New Foundland naar IJsland. En verhindert het op gang komen van een sterke westelijke stroming op de Atlantische Oceaan. Zonder sterke westcirculatie worden de weerkaarten vooral gespeeld door dominante hogedrukgebieden. Zodra die noordelijk genoeg liggen, bijvoorbeeld boven Scandinavië, kan de deur voor serieuze winterkou bij ons echt open gaan. Vroeg of laat, we denken met het ECMWF zo rond half december, zou deze situatie een kans krijgen. Overigens zegt dat nog weinig over het verdere verloop van de winter. Vanaf januari kan het net zo goed wel lukken met die westcirculatie.

Bron: Wietse ter Haar / MeteoGroup

Geplaatst op 14 September 2015, door Wietse-0803

Regenthet.in beschikt sinds afgelopen weekend over een eigen onweerdetector. Meteen was het moment daar om 'm grondig uit te testen en af te stellen. Binnenkort wordt de detector uiteraard in onze website en app geïntegreerd!

(Update 21:35): Een man uit Almelo is maandagmiddag even na twee uur gewond geraakt door het inslaan van de bliksem in een rookruimte annex fietsenstalling bij een bedrijfverzamelgebouw aan het Twenteplein in Almelo.

Het slachtoffer is met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens de politie was de man bij kennis.

Ontladingen kaart Onweerzones kaart

Geplaatst op 29 April 2015, door Wietse-0803
Responsive design

Anno 2015 wordt er steeds meer vanaf mobiele apparaten zoals telefoons en tablets gesurft. Om de ervaring en het gebruiksgemak van regenthet.in verder te verbeteren introduceren we het responsive design in onze website. Responsive webdesign maakt het mogelijk om één website te ontwikkelen die geschikt is voor elk apparaat. Of je nu op een desktop, tablet of mobiel kijkt, de website past zich automatisch aan op de grootte van het scherm zonder aan content en functionaliteit in te leveren. Hiermee krijg je dus flexibele lay-outs die reageren op desktop, tablet of mobiel.

Het responsive design is nog niet op alle pagina’s uitgerold, maar dat zal in de komende tijd waar mogelijk worden toegepast. Schroom niet om reacties, aanvullingen of suggesties te sturen via ons contactformulier.

Geplaatst op 7 Februari 2015, door Wietse-0803

Ook deze winter lijkt matige vorst er niet in te zitten in Almelo, tweemaal minimumtemperaturen die wel in de buurt kwamen, namelijk -5,0°C op 28 december en -4,9°C deze ochtend. Dikke pech, maar het geeft wel het schrijnende verloop van deze winter aan, al is het in vergelijking met de vorige winter een kleine verbetering.

Verder is gemiddelde temperatuur in Almelo vrijwel gelijk aan het KNMI station Twente; 3,5°C vs. 3,4°C.

Gezien deze volgens de huidige normalen (1981-2010) in het oosten 2,7°C bedraagt, kan deze winter tot dusverre als vrij zacht worden aangeduid.

Hopelijk verschijnt er binnen afzienbare tijd toch nog wat moois op de kaarten, over 3 weken begint de meteorologische lente dus de tijd dringt!

Maandoverzicht december
Maandoverzicht januari

Tussenstand winter 14/15

Geplaatst op 6 Oktober 2014, door Wietse-0803

De domeinnaam regenthet.in geeft vanaf heden direct het antwoord op de vraag van de gebruiker ("regent het in Amsterdam?"). U verkrijgt de neerslagverwachting, het actuele en verwachte weer door uw plaatsnaam achter de domeinnaam in te vullen. Vervolgens zal de opgegeven locatie automatisch worden opgeslagen voor een volgend bezoek. Hetgeen ziet er als volgt uit:

voorbeeld
www.regenthet.in/amsterdam www.regenthet.in/bergenopzoom www.regenthet.in/almelo
U kunt natuurlijk ook altijd nog uw locatie handmatig instellen op de startpagina.

Geplaatst op 16 Augustus 2014, door Wietse-0803

Het KNMI is bij wet belast met het uitgeven van weerwaarschuwingen. Omdat het hier gaat om een officiële weerwaarschuwing, nemen wij die over bij onze weerwaarschuwingen. Je leest er dus altijd de meest actuele waarschuwingen voor gevaarlijk weer.

Waarschuwingsregio's en weerfenomenen

Tot begin 2010 werd een weeralarm landelijk afgekondigd. Dat gebeurt niet meer. Er zijn een aantal regio's waarvoor waarschuwingen worden afgekondigd, te weten:

 • De 12 provincies;
 • De IJsselmeergebieden;
 • De Waddeneilanden;
 • De Waddenzee.

Daarnaast wordt ook voor een aantal kustdistricten (dus voor zwaar weer op zee) gewaarschuwd. Er wordt gewaarschuwd voor gladheid, winterse neerslag, onweer, regen, temperatuur, wind- en waterhozen, windstoten en slecht zicht.

Wanneer wordt code geel afgekondigd?

Code geel is een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Het is voor het KNMI de lichtste waarschuwingscategorie die mogelijk is. Het komt regelmatig voor dat het weerinstituut deze waarschuwingscode afkondigt. Als de volgende criteria worden gehaald of dat het weerinstituut met 60% zekerheid kan stellen dat het weerfenomeen zich binnen 48 uur voordoet, wordt code geel uitgegeven:

 • Gladheid: bij op- of aanvriezing of bevriezing van natte weggedeelten en/of sneeuwresten;
 • Winterse neerslag: een sneeuwtempo van minimaal 0 en maximaal 3 centimeter per uur;
 • Onweer: minimaal één bliksemflits in 5 minuten, al dan niet met hagel;
 • Regen: hinder voor het wegverkeer, of meer dan 30 mm regen per uur;
 • Temperatuur: een extreem hoge temperatuur (na consultatie RIVM);
 • Wind- en waterhozen: bij waarneming van een wind- of waterhoos
 • Windstoten: windstoten van 75 kilometer per uur of waarder;
 • Zicht: bij zicht minder of gelijk aan 200 meter.

In het geval van zicht volgen nieuwe waarschuwingen bij een zicht minder dan 50 en opnieuw een hernieuwde waarschuwing bij 10 meter. Zo is te zien dat bij sommige weerfenomenen het instituut vrij snel een waarschuwing uitgeeft. Bij onweer bijvoorbeeld horen we vaak dat er wel weer niets zal gebeuren. Er wordt juist gewaarschuwd omdat er kans op onweer is binnen een regio, vaak een provincie. Het betekent dus niet dat er zware onweersbuien zullen ontstaan!

Wanneer geldt code oranje?

Code oranje is een waarschuwing voor Extreem Weer. Het is de op één na hoogste waarschuwing die voor een bepaald weerfenomeen kan worden uitgegeven. Ook hier zijn voor sommige weerfenomenen - maar niet alle - criteria opgesteld die moeten worden gehaald voor een dergelijke waarschuwing kan worden afgekondigd. Bovendien moet het KNMI zeker zijn dat binnen een gebied van minimaal 50 bij 50 kilometer de kans groter is dan 60% dat binnen 24 uur één van de volgende weerfenomenen optreedt:

 • Gladheid: grootschalige gladheid door ijzel of ijsregen;
 • Winterse neerslag: een sneeuwtempo van meer dan 3 centimeter per uur of meer dan 10 centimeter per 6 uur;
 • Winterse neerslag: als er kans is op sneeuwval of driftsneeuw met windsnelheden van meer dan 40 kilometer per uur;
 • Onweer: meer dan 500 ontladingen per 5 minuten, al dan niet met hagel;
 • Regen: meer dan 75 millimeter regen per 24 uur;
 • Windstoten: meer dan 100 kilometer per uur;
 • Windstoten: deze geldt alleen in de kuststrook tijdens de winterperiode - meer dan 120 kilometer per uur.

Voor de daadwerkelijke uitgifte moet het KNMI eerst alle relevante commerciële weerbedrijven consulteren. Het zal je duidelijk zijn dat op het moment dat het KNMI code oranje afkondigt, er meer aan de hand is dan een licht weerfenomeen. In de gebieden waar de waarschuwing voor wordt afgekondigd kan het tot overlast komen door de waargenomen of verwachte weerfenomenen.

Wanneer is code rood van kracht?

Code rood staat ook wel bekend als weeralarm. Het is het hoogste waarschuwingsniveau dat het KNMI kan afkondigen. Het werkt met dezelfde criteria voor code oranje, maar dan moet het KNMI zeker zijn dat binnen 12 uur de kans groter is dan 90% dat het weerfenomeen optreedt. Het KNMI moet hiervoor contact opnemen met weergerelateerde bedrijven, maar ook met bedrijven die de Nederlandse verkeersveiligheid in de gaten houden.

Code rood komt dus niet heel vaak voor. Bovendien zal de regio waarvoor het weeralarm zal worden afgekondigd kleiner zijn dan waarvoor over het algemeen code geel wordt afgekondigd. Zo werd op maandag 9 juni 2014 code rood afgekondigd voor Limburg, waar zware regen- en onweersbuien op weg waren naar Pinkpop.

Om alles nog even kort samen te vatten is hier het uitgifteproces van het KNMI nog een keer samengevat te zien:

Flowchart

Geplaatst op 29 Mei 2014, door Wietse-0803

De examens zijn achter de rug, zodoende is er de afgelopen tijd flink gewerkt aan zowel de app als website. Een opsomming met de huidige stand van zaken hieronder.

 • Meteo Almelo is onderdeel van regenthet.in geworden. Op een aparte pagina is nu het huidige en verwachte weer voor Almelo en omstreken te vinden zoals u van ons gewend bent. Het domein www.meteo-almelo.nl verwijst dan ook door naar deze pagina.
 • De regenthet.in app voor Windows Phone heeft een tweetal updates ontvangen, met hierin o.a. verbeterde locatie zoekmogelijkheden en radarprognose. Daarnaast is het nu mogelijk de temperatuur in de eenheid Fahrenheit weer te geven. Dit was een veel gevraagde functie vanuit het buitenland.
 • Op de website van regenthet.in is het nu ook mogelijk om het weer in uw woonplaats op te vragen. Deze functionaliteit zal de komende tijd nog verder worden uitgebreid.

Wij houden u op de hoogte. Vragen, suggesties of opmerkingen zijn welkom via het contactformulier op onze website!

Oorspronkelijk geplaatst op 8 mei 2014
De website doet tot nu toe wat uiteengevallen aan. Ik zit momenteel in de examens van mijn laatste schooljaar. Zodra de examens voorbij zijn kan er pas echt worden begonnen om de nieuwe visie van regenthet.in uit te werken.

Als eerste zal de migratie van de website naar de server van regenthet.in worden afgerond, vervolgens geven wij waar nodig de website een opknapbeurt zodat alle pagina's van deze website weer in dezelfde stijl te bekijken zijn.

Hierna zal worden begonnen met het uitwerken van het weer per plaats, een functionaliteit die in de regenthet.in app voor Windows Phone al een tijdje beschikbaar is.

Wij houden u op de hoogte en hopen zo spoedig mogelijk een mooie, functionele website te kunnen opleveren.

Oorspronkelijk geplaatst op 16 februari 2014
Meteo Almelo gaat vanaf heden verder onder de naam regenthet.in. Ons streven is het aanbieden van weergegevens voor heel Nederland. Met de nieuwe domeinnaam regenthet.in hopen wij dit doel spoedig te kunnen realiseren. De domeinnaam moet direct antwoord geven op de vraag van de gebruiker "regent het in Amsterdam? of regent het in Almelo?", hierdoor zal het in de toekomst mogelijk worden om een regio- of plaatsnaam achter de domeinnaam te plaatsen; bijv. www.regenthet.in/Amsterdam?

Dit nieuwe project zullen wij ook doortrekken naar onze mobiele website en applicaties. Hetgeen zal stapsgewijs gebeuren en we hopen dit medio 2014 gereed te hebben.

Wij bedanken u voor uw bezoek aan Meteo Almelo en zien u graag weer op regenthet.in.

Geplaatst op 10 Januari 2014, door Wietse-0803
Met de naamsverandering van Meteo Almelo in regenthet.in dienen zich veel wijzingen aan. Hierdoor kunt u oudere nieuwsberichten hier (nog) niet terugvinden.
Powered by CuteNews